Mindig jó egy meglepetés…

/, Kóstolda Blog/Mindig jó egy meglepetés…

Mindig jó egy meglepetés…

Mindig jó a Meglepetés…

Ki ne szeretné a meglepetéseket, na hát ezzel mi is így vagyunk, főleg úgy, hogy Ferenczi Ágota riporternő tollából született Meglepetés újságban cikk rólunk, sok olyan fordulatot tartalmaz, amikből igencsak magunkra ismerünk, ha a 18. oldalra lapozunk. Egy kis nyárutó a kertbe, teraszra kiülős olvasmány.
Hogy mik azok?
Például az, hogy Rita az egyetlen lovári az egyesületünkben. A magyarok közt cigánynak lenni, beások közt lovárinak lenni, lováriak közt “csak” nőnek, nem egyszerű, főleg annak, akinek ez az élete és ha egyre beljebb megyünk ezekbe a halmazokba végül ott marad csak az ember. A maga kis sorsával, történeteivel, tapasztalataival, vágyaival.
“A lováriak egész mások mint a beások. Más hiedelmeik, érdekes szokásaik, különös babonáik vannak” – meséli Rita. A mai kor általános gyakorlata lassan visszakanyarodik azokhoz a dolgokhoz, amiket a lováriak el sem veszítettek vagy csak nagy kényszer hatására beletörődve tesznek meg.
Például nagyon nem szeretik ha elviszik mellőlük a gyermeket, aki épp megszületett. A kórházi karszalag mellé ilyenkor piros zsinórt kötnek a gyerek kezére, hogy megvédje őt, amíg nincs velük. Azt hogy mi lehet abban a szalagban, nem tudom pontosan, de biztos, hogy az anya összes elrebegett imája, titkos kívánsága, láthatatlan védő fonala, ami akkor is összeköti őket, ha nincsenek együtt. Azt hiszem, ezt hozza ma vissza a tudomány és számos szakirodalom a korai kötödés címmel, ami vitathatatlan az ember későbbi egészséges életére nézve.
Aki kíváncsi még több érdekességre különös babonára, jöjjön beszélgetni, lehet kiderül, sokkal több közük van ezeknek a dolgoknak a valósághoz, mint hinnénk. Lehet Ritát is kérdezni, aki amúgy a konyhán van, de a héten biztosan kidugja onnan az orrát, mert együtt fogjuk hallgatni Orsós Józsefet, aki Aranypánt-díj jelölést kapott az idén. Ugyan nem nyert, de az út, amit bejárt, arra érdemes odafigyelni. Vele találkozhattok csütörtökön, ha ellátogatok hozzánk – megkóstoljátok a babos káposztánkat meg az almás piténket – és megtudhatjátok hogyan lehet eljutni a komlói cigányteleptől az Aranypánt-díj jelölésig. Mondjuk úgy, egy kis lelkesítő beszélgetésre hívunk benneteket egy-két finom falattal együtt. 🙂

Megosztás:
By | 2016-11-30T19:55:18+02:00 szeptember 8, 2015|Hírek, Kóstolda Blog|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet