Nemzetközi Roma Nap 2016

/, Kóstolda Blog/Nemzetközi Roma Nap 2016

Nemzetközi Roma Nap 2016

Egy ország nem csak attól lehet nagy, ha határait három tenger mossa, hanem a benne élő emberek teljesítményétől is.
Magyarország nagy, mert számtalan kultúra és népcsoport tudását, tapasztalatát egyesíti.
Magyarország nagy, mert az országot alkotó népcsoportok is naggyá teszik.
Magyarország nagy, mert számtalan roma sportoló és zenész is öregbítette az ország hírnevét
Magyarország nagy, mert generációkon keresztül számtalan roma munkás vett részt annak építésében.
Magyarország nagy maradhatott, mert magyar identitásukat a határon túlra került cigányok sem veszítették el. A határon túli magyarok jelentős része magyar cigány.
A Nemzetközi Roma Nap nem ad okot az önfeledt mulatozásra, hiszen a cigányok folyamatosan szegényednek és csúsznak ki a társadalom perifériájára – az emberek, köztük sokszor maguk a cigányok is, nem veszik észre a meglévő, vagy éppen kiveszőben lévő értékeiket. Éppen ezért van szükség arra, hogy méltóságteljesen megmutassuk: minden baj ellenére az országot a romák is naggyá teszik. 

A Nemzetközi Roma Nap alkalmából ezen a napon Pécsett, a Gandhi Gimnázium és Kollégium, a Gilvánfai Tanoda és  Színes Gyöngyök Egyesület  közös flashmobot tartott Pécs belvárosában. Az utca embere kaphatott egy kis ízelítőt a cigány zene, a cigány tánc és az ízek világából.

Az esti órákban pedig PTE-BTK Romológia és Nevelésszociológiai Tanszék, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet, Trafik Étterem, az Apolló Mozi, egyesületünk és önkéntesek munkái által, nagyszerű rendezvény valósulhatott meg, melynek során Jasmine Dellal rendezte “Kanyarog az út – egy cigánykaraván meséi” került filmvetítésre. A házigazda -egyesületünk által működtettet- Kóstolda – Közösségi tér Lakásétterem volt.
Nem kevesebbre vállalkoztunk, mint hogy a gasztronómián keresztül közelebb hozzuk a többségi és kisebbségi társadalmat. A séfek mint mindig  cigányasszonyok voltak, akik a roma ízvilág minden fortélyát ismerik, hisz maguk is gyakorlott háziasszonyok. Ezen az estén is, mint mindig, szívből főztek. Köszönjük a közreműködést mindenkinek.

 

Megosztás:
By | 2016-04-15T09:37:30+00:00 április 15, 2016|Hírek, Kóstolda Blog|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet