Fij ku noj! Nemzetközi Roma Nap 2016. április 8. Pécs Tartsatok velünk!

//Fij ku noj! Nemzetközi Roma Nap 2016. április 8. Pécs Tartsatok velünk!

Fij ku noj! Nemzetközi Roma Nap 2016. április 8. Pécs Tartsatok velünk!

Roma Nap –Magyarország Nagy!

Egy ország nem csak attól lehet nagy, ha határait három tenger mossa, hanem a benne élő emberek teljesítményétől is.
Magyarország nagy, mert számtalan kultúra és népcsoport tudását, tapasztalatát egyesíti.
Magyarország nagy, mert az országot alkotó népcsoportok is naggyá teszik.
Magyarország nagy, mert számtalan roma sportoló és zenész is öregbítette az ország hírnevét
Magyarország nagy, mert generációkon keresztül számtalan roma munkás vett részt annak építésében.
Magyarország nagy maradhatott, mert magyar identitásukat a határon túlra került cigányok sem veszítették el. A határon túli magyarok jelentős része magyar cigány.
A Nemzetközi Roma Nap nem ad okot az önfeledt mulatozásra, hiszen a cigányok folyamatosan szegényednek és csúsznak ki a társadalom perifériájára – az emberek, köztük sokszor maguk a cigányok is, nem veszik észre a meglévő, vagy éppen kiveszőben lévő értékeiket. Éppen ezért van szükség arra, hogy méltóságteljesen megmutassuk: minden baj ellenére az országot a romák is naggyá teszik.

Április 8.
Programok :
11 óra Uccu Neki, Sétálj Nyitott Szívvel! – séta a történelmi belvárosban
(Uccu – Roma Informális Oktatási Alapítvány)
13 óra Flashmob -autentikus roma zene és ételkostoló
(Színes Gyöngyök Egyesület)

Az “Apolló hívja Pécset” keretében most egy különleges napon, különleges eseménnyel készültünk. A Nemzetközi Roma Nap alkalmából 2016. április 8-án, pénteken 17.30-as kezdéssel vándorútra hívunk:

A film – “Kanyarog az út – egy cigánykaraván meséi”. Rendező: Jasmine Dellal. A film közös utazásra visz minket öt híres roma zenekar Egyesült Államokbeli turnéját végigkísérve, az út során vissza-visszatérve a zenészek szülőhazájába, otthonába, mindennapi életébe. Spanyolország, India, Macedónia és Románia zenéi, táncai, képei adnak betekintést ebbe a sokszínű kultúrába. IMDb: http://www.imdb.com/title/tt0412796/
Helyfoglalás ezen a hivatkozáson, az esemény dátumára kattinva: http://bit.ly/vándorutak-ízei

A házigazda – a Kóstolda – Közösségi tér Lakásétterem.
A Kóstolda nem kevesebbre vállalkozott, mint hogy a gasztronómián keresztül közelebb hozza a többségi és kisebbségi társadalmat, együtt főzzünk és együnk fantasztikus ételeket. A séfek a helyi cigányasszonyok, akik a roma ízvilág minden fortélyát ismerik, hisz maguk is gyakorlott háziasszonyok. Ezen az estén is, mint mindig, szívből főznek. Ez receptjeik alapja.

A ráhangolódást a Vylyan Pincészet biztosítja.

A jegy ára: 3800 Forint, amely tartalmazza a belépőt a vetítésre egy pohár borral, és az azt követő ételkóstolásra. A jegyvásárlással és a személyes jelenléteddel az Apolló Mozi, és a Kóstolda Lakásétterem működését, fennmaradását támogatod.

Az esemény támogatói: PTE-BTK Romológia és Nevelésszociológiai Tanszék, Színes Gyöngyök Egyesület, Vylyan Szőlőbirtok és Pincészet. Segítők, mint mindig, a Trafik Étterem és Lokál és az Apolló nagyelkű önkéntesei

Megosztás:
By | 2016-11-30T19:55:12+02:00 április 6, 2016|Egyéb|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet