Kóstolda – Közösségi tér, mérföldkő az egyesület életében!

//Kóstolda – Közösségi tér, mérföldkő az egyesület életében!

Kóstolda – Közösségi tér, mérföldkő az egyesület életében!

Egy régóta dédelgetett nagy álmunk vált valóra azzal, hogy Pécsett a Komját Aladár u. 12. sz. alatt megnyithattuk a “Színes Gyöngyök Kóstoldáját”.
A kezdeményezés célja, hogy egy olyan találkozási pont jöhessen létre, ahol a nem cigány lakosság megismerheti a cigány lakosság szokásait, értékeit és nem utolsó sorban az ételeit.
Ez egy olyan projekt romák részvételével, ami kölcsönös bizalmat és elfogadást eszközöl, valamint erősíti ezen csoport hitelességét a pécsi lakosság körében.
Reméljük, hogy ezzel a többségi társadalom szemében pozitívabb vélemény alakul ki rólunk, cigányokról, s ennek révén egyfajta párbeszéd is elindulhat cigány és nem cigány emberek között.
Őszintén hisszük, hogy egy jó étkezés közelebb hozhatja egymáshoz a legkülönbözőbb kultúrákat és embereket.
A séfek a helyi cigány asszonyok, akik a roma ízvilág minden fortélyát ismerik, hisz maguk is gyakorlott háziasszonyok.
A hely megnyitásával többszörösen is nyer a cigány társadalom: egyrészt megnyílt az első olyan hely a térségben, ami a cigány konyhát reprezentálja; másrészt a cigány asszonyok olyan tevékenységet végeznek, amiben jók, ezáltal sikerélményre tesznek szert, az önbizalmuk megerősödik.
A program rövid távú célja az, hogy minél több ember megismerje a Kóstoldán keresztül a hagyományos cigány konyhát, illetve az, hogy az ott dolgozó nők egyre önállóbbá váljanak, megerősödjenek egy számukra még ismeretlen szerepben helytállva.
A program az EGt/ Norvég Finanszírozási Mechanizmus, illetve az Ökotárs Alapítvány és Partnerei támogatásával valósul meg.

Megosztás:
By | 2015-09-11T08:21:20+00:00 június 1, 2015|Kóstolda Blog|0 hozzászólás

About the Author:

Hagyj üzenetet